Veća naplata poreza

Bez autora
Feb 01 2012

Poreska uprava Srbije je u januaru naplatila ukupno 52,4 milijarde dinara poreza, što je za 9,7 odsto, odnosno 4,6 milijardi dinara više od planiranog. To je ubedljivo najbolji rezultat naplate u januaru od kada postoji Poreska uprava u sasatavu Ministarstva finansija, a do toga je došlo zbog aktivnosti Poreske uprave i objavljivanja spiskova dužnika.Najznačajniji poreski prihodi bili su od akciza i od poreza na dodatu vrednost (PDV). PDV je prebacio plan naplate za 5,8 odsto, odnosno 1,5 milijardi dinara, dok su akcize veće za tri milijarde od projekcije, odnosno za 20 odsto.

Veća naplata porezaUbedljivo najbolji rezultati naplate poreza za januar, u poslednjih nekoliko godina. Za 4,6 milijardi dinara veća naplata od plana, čemu je znatno doprinelo objavljivanje spiskova 300 najvećih dužnika. Najveći prihodi od akciza zbog skupljih cigareta i goriva.

Poreska uprava Srbije je u januaru naplatila ukupno 52,4 milijarde dinara poreza, što je za  9,7 odsto, odnosno 4,6 milijardi dinara više od planiranog, rekao je direktor Poreske uprave Dragutin Radosavljević.

"To je ubedljivo najbolji rezultat naplate u januaru od kada postoji Poreska uprava u sasatavu Ministarstva finansija, a do toga je došlo zbog aktivnosti Poreske uprave i objavljivanja spiskova dužnika", rekao je Radosavljević na konferenciji za novinare.

Najznačajniji poreski prihodi, kako je rekao, bili su od akciza i od poreza na dodatu vrednost (PDV).

"PDV je prebacio plan naplate za 5,8 odsto, odnosno 1,5 milijardi dinara, dok su akcize veće za tri milijarde od projekcije, odnosno za 20 odsto", kaže Radosavljević.

Kako je precizirao, PDV je najizdašniji prihod u budžetu Srbije i u njemu učestvuju sa više od 60 odsto u odnosu na ukupne prihode. U januaru je naplaćeno 29,3 milijardi dinara, a planirano je 27,9 milijardi dinara.

Direktor Poreske uprave ne očekuje da će se stopa PDV-a menjati u toku ove godine, iako je jedna od nanjnižih u Evropi.

"Treba da ostane na ovom nivou, jer štiti građane kao krajnje potrošače sa zadržavanjem cena roba i usluga na ovom nivou", rekao je Radosavljević.

Radosavljević je istakao kako veruje da će se sa ovakvom dinamikom naplate poreza, kakva je bila u januaru, tradicionalno najslabijem mesecu za naplatu, nastaviti i tokom 2012. godine, bez obzira na tešku ekonomsku situaciju.

Direktor Poreske uprave ocenio je da je "krajnje vreme" i da država tokom ove godine uredi oblast takozvanih parafiskalnih nameta, poput taksi i nadoknada, koje se naplaćuju na lokalnom nivou i u velikoj meri utiču na poslovanje preduzeća.

Radosavljević se osvrnuo i na najavu sutrašnjeg štrajka dela zaposlenih u Poreskoj upravi, ističući da prema informacijama, koje je dobio od direktora filijala, ekspozitura i regionalnih centara Poreske uprave, štrajk neće uspeti.

Naglasio je da ne postoje razlozi za protest, jer su obezbeđena sredstva za primanja zaposlenih, a ne postoji ni namera da se oni otpuste.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik